De bucket hat is weer ‘in’ en terug in het straatbeeld. Je ziet het hoofddeksel in alle mogelijke kleuren, stoffen en patronen. De bucket hat maakt je outfit hip en casual. Dit was vroeger wel anders….

Het woord ‘bucket’ betekent ‘emmer’- en daar doet de vorm misschien ook wel een beetje aan denken-, toch staat het in Nederland bekend als het ‘vissershoedje’. Dat komt omdat het hoofddeksel vroeger -in de ontstaanstijd rond 1900! vooral praktisch nut had voor Ierse vissers (en boeren) die het droegen ter bescherming tegen de regen.  Oorspronkelijk werden ze gemaakt van wol of tweed. De lanoline die in de ongewassen wol zat, zorgde ervoor dat de hoeden waterdicht waren. De aflopende rand vergemakkelijkte het weglopen van de regendruppels. Het hoedje beschermde overigens net zo goed tegen de zon, en doet dat nog steeds. Dat is tegenwoordig natuurlijk geen overbodige luxe.

De hiphopscene heeft de buckethat weer helemaal teruggebracht. De eerste rapper die de bucket hat droeg was Big Bank Hank van de Sugar Hill Gang, in 1979. In het gerenommeerde blad The Hatmagazine staat in het februari nummer een uitgebreid artikel over de geschiedenis van de buckethat.

SWIRL : elegant bucket hat

Het grote voordeel van de buckethat is dat het een soft hat is die je gemakkelijk mee kunt nemen in je tas.

De look van de buckethat is modieus, hip en casual, maar natuurlijk wil je er niet uitzien als je buurjongen van 16… Daarom heeft Irene van Vugt een model ontworpen dat gemakkelijk draagbaar is, maar ook elegantie uitstraalt. Aan de nieuwe collectie SWIRL heeft ze letterlijk een eigen draai gegeven. De hoeden zijn niet plat van boven maar rond, zodat de vorm van de draaikolk goed tot zijn recht komt. Ook de materiaalkeuze is luxueuzer; ze zijn gemaakt van soepel lamsnappa of van een combinatie van lamsnappa met gerecyclede stof.

Ben je op zoek naar een design bucket hat die er elegant uit ziet? Deze kun je kopen bij Irene van Vugt op www.IVVhatsandbags.com .  Of je maakt gewoon zelf je eigen chique bucket hat.

Zelf een bucket hat maken

Wat is er nou leuker dan je eigen ontworpen bucket hat maken en dragen. Dit kan met de hoeden workshop van Irene van Vugt. Tijdens de workshop dag leer je hoe je zelf een bucket hat kan maken. Zo heb je een unieke bucket hat die niemand anders heeft. Zelfs als je denkt niet te kunnen naaien of een hoed maken, iedereen kan deze workshop volgen.

elegant bucket hat leer-roze-groen2
paarse bucket hat elegant
zomer bucket hat