Vakopleiding hoeden maken

Je wordt opgeleid tot vakbekwaam hoedenmaker; alle technieken, materialen en aspecten van het hoedenmakersvak komen hierin aan bod.

De inhoud van de opleiding bestaat uit 5 modules, welke zijn opgesteld in samenwerking met de Nederlandse Hoeden Vereniging. Aan het einde van iedere module kun je een branche-examen afleggen.

Ook is het mogelijk om in te stromen als je al beschikt over de basisvaardigheden of losse modules te volgen.

tassen-maken-utrecht

Wat kun je verwachten van de opleiding:

De opleiding gaat stappen verder dan de reguliere hoedencursussen omdat hierin alle technieken, materialen en aspecten van het hoedenmakersvak aan bod komen. De inhoud van het branche-examen is opgesteld door de NHV, Zie https://www.nederlandsehoedenvereniging.com/opleidingen..

Elke module bestaat uit 10 lessen van een hele dag. Je werkt in je eigen tempo in een inspirerende omgeving. Voor module I heb je geen basiskennis nodig; je leert alles stap voor stap aan de hand van verschillende werkstukken. Gaandeweg de opleiding worden de technieken steeds uitgebreider. Van elk onderdeel is een voorbeeld gemaakt en elk onderdeel van het werkstuk wordt voorgedaan. Daarnaast leg je een materialenmap aan, zodat je een breed overzicht krijgt.

Je krijgt les in een groep van maximaal 5 studenten.

Lessen zijn op vrijdag van 10.00 tot 17.00 met een half uur lunchpauze.

utrecht-atelier
^

Module I

Het ontwerpen en maken van de volgende hoeden:

  1. Afwerkingstechnieken
  2. Buntal
  3. basiskapje van sinamay, afgewerkt met verenstaal en schuine bies van sinamay
  4. Crinol
  5. Flaphoed van zeegras, papier of visca, afgewerkt met brimlock en ribslint
  6. Eenvoudige vilthoed 
  7. Hoed van stof volgens patroon

Daarnaast informatie over; hoe zet je een hoed vast op het hoofd, welke soorten vilt en stro en verschijningsvormen zijn er, etamine, rayon tulleraide, soorten appret, soorten afwerkingsmateriaal, verstevigingen voor voering, houtsoorten hoedenblokken, laitondraad, staaldraad, brimlock, verbindingshulsjes, maat nemen van de hoofdwijdte etc.

 

^

Module II

Het ontwerpen en maken van de volgende hoeden:

  1. Hoed van sinamay met bol uit twee delen en aparte rand, afgewerkt met bies van sinamay
  2. Decoratie van vilt of ribslint, restverwerking
  3. Minoche 
  4. Hoed van (para)sisal, bol en rand aan elkaar
  5. Hoed van vilt uit twee delen, afgewerkt met biezen van leer
  6. Hoed van stof volgens zelfgetekend patroon in pandjes

Daarnaast het herkennen van veren.

 

^

Module III

  1. Verwerken van grofstroband.
  2. Pillbox, etamine vorm bekleden.
  3. Diadeem van laitondraad
  4. Hoed mouleren van haarvilt
  5. Turban op tuleraide basis
  6. Vilthoed met incrustatie

Daarnaast informatie over Chinees stroband, sisalband, lakstroband en raccelloband, leer. De vorm en bijbehorende naam van verschillende soorten hoeden.

 

^

Module IV

  1. Beklede hoed van etamine en stof en voeringskapje
  2. Hoed van fosshape
  3. Hoed van vilt bekleed met leer en leren entreeband
  4. Hoed van sisalbandstro
  5. Veren rechtop verwerken; panache
  6. Bloemen maken mbv bolijzers

Daarnaast informatie over sparterie, wanneer etamine nat en droog gebruiken en welke hoed adviseer je voor een persoon.

 

^

Module V

Het ontwerpen en maken van een eigen collectie van tenminste 5 hoeden met als uitgangspunt een keuze uit 5 opgegeven thema’s door de examencommissie. Aandachtspunten hierbij zijn uitvoering, afwerking, vormgeving, creativiteit, samenhang van de collectie.

Daarnaast informatie over het ontwikkelen van de PR van je werk en het bepalen van een verkoopprijs.

 

LESPLANNING

De periode 29 maart tot juni is volgeboekt. In september is er wel weer plaats. De planning is als volgt: 6, 13, 20 en 27 september, 4 en 11 oktober, 1, 8, 15 en 22 november.  Op 29 november is er een inhaalles voor het geval je een les hebt gemist. 

Voor meer informatie of aanmelding: 06-41451041 of info@irenevanvugt.nl

 

 

 

 

 

 

Contact

Begeleiding

De docent Irene van Vugt, in 1995 afgestudeerd aan de HKU, heeft jarenlange ervaring met het geven van workshops hoeden en tassen en lesgeven als docent hoedenmaker en is CRKBO geregistreerd. Daarnaast heeft zij haar eigen label IVV hats & bags.

Kosten

Kosten:

De kosten bedragen 1100 euro per module, inclusief het examen en exclusief materiaal. Dit bedrag maak je voor aanvang van de opleiding over of je betaalt in termijnen.  Zie voorwaarden voor betaling en annulering.

Aanmelding

Je kunt je opgeven voor de opleiding via e-mail info@irenevanvugt.nl of telefonisch 06-41451041.

Locatie

De opleiding geef ik in mijn huis, tegenover het Griftpark in Utrecht.

 

Rosalynn
“Met heel erg veel plezier volgde ik een eendaagse workshop hoeden maken bij Irene. Waarna ik erg blij was te horen dat ze ook een opleiding heeft. Momenteel heb ik module 1 van de hoeden opleiding afgerond en ben ik met erg veel plezier begonnen aan module 2. Irene is enorm vakkundig, behulpzaam, geduldig en meer. Ze heeft oog voor detail en legt alles goed en indien nodig herhaaldelijk uit. Wat ik erg fijn vind is dat ze ruimte geeft om te experimenteren. Het lesprogramma is goed voorbereid en uitgebreid, maar indien gewenst is er ook ruimte voor eigen inbreng. Zo had ik bijvoorbeeld nog tijd om te werken aan een pet terwijl dit niet op de planning stond. Je kan heel duidelijk merken dat ze jarenlang ervaring heeft in het vak en berg aan kennis in zich. Deze kennis draagt ze met zorg en plezier uit, wat de hele opleiding tot een groot succes maakt. Ik kan niet wachten om meer te leren. “
Renske
“De eerste paar lessen van module II van de vakopleiding Hoeden maken zijn al weer achter de rug. Waar in module I (bestaande uit 10 lesdagen) alles nog nieuw is, is het heel leuk om te merken hoeveel kennis en ervaring van materialen en technieken je nu al hebt en je al zoveel zelfverzekerder in module II aan de slag gaat. Elke vrijdag is het een feestje om met verschillende materialen te werken, waarbij je speelt met kleuren en vormen, en deze stap voor stap te zien veranderen in een prachtige hoed. Je hoedencollectie groeit dan ook gestaag en de creaties die je maakt laten je familie en vrienden verstelt staan.
Dit alles gebeurt onder de bezielende begeleiding van Irene. Irene geeft haar lessen op een prettige manier. Ze weet goed welke opbouw ze in haar lessen en modules wil en nodig is om het vakmanschap te leren. Tegelijkertijd biedt ze ruimte voor eigen inbreng en creativiteit en denkt ze graag met je mee. De lessen hebben een fijne combinatie van theorie en het zelf aan de slag zijn en uitproberen. Irene legt alle materialen met voorbeelden uit. De technieken laat ze je stap voor stap zien. En of ze je het nou één keer of twintig keer moet uitleggen, ze doet het met alle liefde en veel geduld. Alles met als doel om je verder te helpen en je de kneepjes van het hoedenvak te leren. Kortom, het is geweldig om zo’n mooi ambacht van een vakvrouw als Irene te mogen leren. “

Join